DSpace
  Kyoto Women's University   Kyoto Women's University Library English 日本語

Kyoto Women's University Academic Information Repository >
紀要論文(Bulletin Paper) >
現代社会研究 >
第13号(2010-12-25) >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11173/448

Title: 技能伝承のための人材育成 : 神戸洋菓子業界の人材育成システムの事例
Other Titles: Human Resource for Inheriting Skills the case of Patissier in Kobe
Authors: 森元, 伸枝
MORIMOTO, Nobue
Keywords: 初期選抜
鍛錬
挨拶
克己心
early screening
inheritance
greeting
self-control
Issue Date: 25-Dec-2010
Publisher: 京都女子大学現代社会学部
Abstract: 神戸の地域産業を代表する洋菓子業界では、独立志望者が入店してオーナーパティシエになるためには、人材育成の仕組みを通じてどのようなことがなされているのであろうか。本稿では、神戸の洋菓子業界における独立志望者は、職人から技能を継承できる「弟子」になるために、職人から課された作業を遂行する中で選抜が行われ、オーナーパティシエとしての克己心が養われていることを指摘する。
What skill does an apprentice need to be an owner-pastry in the process of the system of human resource cultivation in the sweets market representing the industry in Kobe ? The aim of this paper is to point out that an apprentice in Kobe sweets market is selected through assignments given by their masters to learn self-control as an owner-pastry so that they can be an apprentice inheriting their masters' skill.
URI: http://hdl.handle.net/11173/448
Appears in Collections:第13号(2010-12-25)

Files in This Item:

File Description SizeFormat
0130_013_008.pdf503.64 kBAdobe PDFView/Open

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback