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第17号(2014-09-10) >

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タイトル: 山田錦生産の拡大と地域農業 : 少量生産地の現状分析より
その他のタイトル: Expansion of Yamadanishiki( Sake-rice) production and local agriculture : On the analysis of the small scale production areas
著者: 竹安, 栄子
TAKEYASU, Hideko
キーワード: 山田錦
地域農業
日本酒
少量生産地
農業
地域振興
Yamadanishiki( Sake-rice)
local agriculture
Sake
small scale production areas
発行日: 2014年9月10日
出版者: 京都女子大学現代社会学部
抄録: 日本酒の生産量は過去20年にわたって大きく減少を続けてきたが、2011年に初めてわずかながら増加に転じた。その理由は、一般酒の消費が減少し続ける中、純米吟醸酒などの「特定名称酒」の消費量が増加したことにある。この吟醸酒生産に欠かすことのできない原料米が「山田錦」である。「山田錦」は最高品質の酒造好適米として酒造家の評価が確立している。生産地も全国32府県に広がっており、酒造好適米の中でもっとも生産量の多い品種である。近年、主生産地の兵庫県の生産量が伸び悩む中、少量生産地域の生産量が増加している。日本酒は、原料米生産、酒造業、そして流通産業の3領域が関連している産品である。本稿は、山田錦の少量生産地である三重、滋賀、鳥取、広島、山口の山田錦生産地と生産者、酒造メーカー、販売活動を分析し、山田錦が地域農学の展開にどのような役割を果たしているかを明らかにすることによって今後の山田錦生産の方向性を模索することを目的としている。
The total amount of Sake production had been decreasing since two decades, however in 2011, it turned into the slight increase. Consumption of regular type Sake is still decreasing and the reason for the increase from 2011 seems to be the gradual increase in consumption of Tokutei-meisyou (an excellent type of Sake) including Ginjo-shu. Yamadanishiki is the material rice necessary for make Ginjo-shu. Yamadanishiki has enjoyed the reputation as the highest quality among sake rice for over a half century. It is produced in 32 prefectures in Japan. The amount of production is the biggest among all kinds of sake rice. The main production area is in the southern parts of Hyogo. This area tends to fall down the production, but some of the small scale production areas are positive for producing Yamadanishiki. The agriculture, the manufacture and the distribution system are interrelated together in terms of Sake. This paper aims to analyze the recent situations of small scale production areas, Mie, Shiga, Tottori, Hiroshima and Yamaguchi, and to prospect the future of Yamadanishiki production.
URI: http://hdl.handle.net/11173/2136
出現コレクション:第17号(2014-09-10)

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